Așa înțelegi în ce țară trăim: numărul daunelor RCA care ar trebui să sperie șoferii din România

de: Alexandru Puiu
11 02. 2022

Dacă erai în căutarea unui nou motiv să îți faci griji pentru că trăiești în România, numărul incomensurabil de accidente rutiere soldate cu pagube serioase ar trebui să fie destul de sus pe lista priorităților.

La mijlocul acestei săptămâni, a ajuns online cel mai nou raport publicat de Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR). Acestea are ca scop cuantificarea accidentelor rutiere în funcție de despăgubirile solicitate pe bază de RCA. Cu alte cuvinte, numără doar accidentele soldate cu pagube materiale și/sau vătămări corporale care ajung să fie despăgubite pe baza asigurării obligatorii auto. Indiferent cum le măsuri, concluziile sunt îngrijorătoare.

România, fruntașă în Europa la accidente rutiere

Frecvența daunelor RCA pe teritoriul României, calculată ca un raport între numărul daunelor și cel al polițelor emise, este una dintre cele mai ridicate la nivel european, conform analizei efectuate de UNSAR. Reperul de comparație a fost situația din țările Uniunii Europene raportate de autoritățile similare cu UNSAR din fiecare teritoriu. Punctual, pe meleaguri mioritice, acest raport este de aproximativ 6%, conform celor mai recente date furnizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară – ASF.

„Acest lucru înseamnă că, în ţara noastră, în fiecare an, din fiecare 100 de maşini înmatriculate, cel puţin 6 produc accidente în trafic soldate cu pagube materiale sau vătămări corporale şi decese – un număr foarte mare faţă de alte ţări. Comparativ, Germania înregistra la finalul anului 2020 o frecvenţă a daunelor de 4,4%, Italia 4,2%, Bulgaria 3,82%, Polonia 3,69%, Slovacia 3,35%, Cehia 2,73% şi Finlanda 1,8%. Nu întâmplător, România se află în vârful clasamentului european şi în ceea ce priveşte rata daunei, un alt indicator specific industriei de asigurări, cu un nivel de peste 80% în anul 2020, în timp ce media europeană se afla la 62%, potrivit unui raport publicat recent de către EIOPA – Autoritatea Europeană de Asigurări şi Pensii Ocupaţionale. Mai mult, după primele 9 luni din 2021, rata daunei pe zona asigurărilor RCA a urcat până la 99,52% – arată datele ASF”, se menţionează în comunicat.

În contextul acestor statistici, piața asiguratorilor RCA din România merge în pierdere. Pentru fiecare 100 de lei încasați din RCA, asiguratorii trebuie să scoată din buzunar în plus circa 30 de lei, iar având în vedere starea infrastructurii auto de la noi, este improbabil ca aceste cifre să se schimbe curând.

„Studiile de specialitate ne arată că accidentele rutiere reprezintă în continuare unul dintre riscurile la care românii se expun cel mai mult. UNSAR şi industria de asigurări contribuie prin campaniile anuale de informare şi de prevenţie rutieră la obiectivul de reducere a riscului accidentelor din România – un exemplu relevant fiind campania #ATENTinTRAFIC. Complementar, în acest context, orice schimbări legislative, inclusiv cele care privesc zona asigurărilor RCA, trebuie să fie făcute în urma unui studiu de impact, bazat pe date solide, care să vină cu adevărat în sprijinul românilor, inclusiv pe zona de siguranţă rutieră şi – foarte important – să nu contravină legislaţiei europene”, au declarat reprezentanţii UNSAR.